Wednesday, 29 April 2015

SSC CGL 2016 - Modern Indian History GK Questions

1. Who among the following established the Bhil Seva Mandal in 1922? 
[A] Narain Malhar Joshi
[B] Amritlal Vitthaldas Thakkar
[C] Jyotiba Phule
[D] Baba Amte
Correct Answer: Amritlal Vitthaldas Thakkar.
2. Who among the following established the Ved Samaj in Madras in 1864?
[A] Keshabchandra Sen
[B] Lokhitwadi
[C] Shibnath Shastri
[D] Debendranath Tagore
Correct Answer: Keshubchander Sen
3. The magna carta of western education system in India is___?
[A] The report of the Committee of Public Instruction, 1823
[B] The Charter Act of 1833
[C] Report of the Hunter Commission, 1862
[D] Wood’s Despatch, 1854
Correct Answer: Wood’s Despatch, 1854
4. Who among the following preached the doctrine of “One religion, one caste and one God for mankind“?
[A] Jyotiba Phule
[B] Vivekananda
[C] Sri Narayan Guru
[D] Dr. B. R. Ambedkar
Correct Answer: Sri Narayan Guru
5. The leader of revolt of 1857 in Lucknow was __?
[A] Tatya Tope
[B] Maulvi Ahmadullah Shah
[C] Birjis Qadir
[D] Begum Hazrat Mahal
Correct Answer: Begum Hazrat Mahal
6. Which among the following was annexed into the East India territories via the Doctrine of Lapse?
[A] Satara
[B] Nagpur
[C] Jhansi
[D] Mysore
Correct Answer: Mysore
7. Who among the following entered into a triple alliance against Haider immediately before the first Anglo-Mysore war of 1767-69?
1. The English
2. Nizam of Hyderabad
3. The Marathas
4. Raja of Travancore
Choose the correct option from the codes given below:
[A] 1, 2, 3
[B] 1, 3, 4
[C] 1, 2, 4
[D] 2, 3, 4
Correct Answer: 1, 2, 3
8. Which among the following was the first Presidency of British East India Company in India ?
[A] Madras
[B] Masulipattam
[C] Surat
[D] Hugli
Correct Answer: Surat
9. Who among the following was the founder of French East India Company for trade in India?
[A] Colbert
[B] Francois Martin
[C] Francois Caron
[D] De La Haye
Correct Answer: Colbert
10. Which among the following apparently impressed Jahangir to issue a farman in 1613 A.D. to the English to establish a factory at Surat ?
[A] Reconciliation between the English and Portuguese
[B] A secret offer of naval help to the Mughal emperor to oust the Portuguese
[C] A heavy dose of bribe to Nur Jahan
[D] The defeat of Portuguese naval squadrons by the English
Correct Answer: The defeat of Portuguese naval squadrons by the English In 1613 AD.

Related Posts - 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...