Quantitative Aptitude Objective Type Questions and Answers for SSC CGL 2016

Share:
1.             A man walks at certain place and rides back in 10 hours. He could ride both ways in 8 hours. The time taken by him to walk both ways?
A.       10 hr

B.       12 hr
C.        14 hr
D.       16 hr
Answer : B


2.            An inspector is 228 meter behind the thief. The inspector runs 42 meters and the thief runs 30 meters in a minute. In what time will the inspector catch the thief?
A.       19 minutes
B.       18 minutes
C.        20 minutes
D.       21 minutes
Answer : A

3.            A girl goes to her school from her house at a speed of 6km/hr and returns at a speed of 4 km/hr. If she takes 10 hours in going and coming back, the distance between her school and house is
A.       12km
B.       16km
C.        20km
D.       24km
Answer : D

4.            A walks with a speed of 6 km/hr and after 5 hr of his start, B starts running towards A at a speed of 8 km/hr. At what distance from start will B catch A.
A.       100 Km
B.       110 Km
C.        120Km
D.       140 Km
Answer : C

5.            A man purchases some apples at the rate of 3 for Rs 4 and same quantity at 4 for Rs 7. If he sells all the apples at the rate of 5 for Rs 9, find his gain or loss percent?
A.       17% loss
B.       15% loss
C.        17% gain
D.       15% gain
Answer : C

6.            A shopkeeper buys 60 cycles and marks them at 20% above the cost price. He allows a discount of 10% on the marked price for cash sale and 5% discount for credit sales. If three-fourth of the cycles are sold at cash and remaining for credit, the total profit be Rs. 11400. What is the cost price of a cycle?
A.       1000
B.       1500
C.        2000
D.       4000
Answer : C

7.            A defective chair costing rupees 2000 is being sold at 10% loss. If the price is further reduced by 8 percent. Find its approximate selling price?
A.       1556
B.       1656
C.        1756
D.       1956
Answer : B

8.           The percent profit when an article is sold for rupees 400 is twice than when the same article is sold for 250. The cost price of the article is-
A.       100
B.       150
C.        180
D.       200
Answer : A

9.            A reduction of 20% percent in the price of rice enables a housewife to buy 5 kg more for rupees 1200. The reduced price per kg of rice
A.       36
B.       45
C.        48
D.       60
Answer : C

10.        The population of a village has increased annually at the rate of 20%. If at the end of 3 years it is 21600, the population in the beginning of the first year?
A.       10000
B.       12500
C.        17500
D.       15000
Answer : A


3 comments:

  1. I want to know how to solve the problem,
    Sum is, , the radius circle whose centre is ( 3, 2 ) and passes through ( - 5, 6 ).
    Let me know.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please Contact our experts 9565662526 Reference FlizzIndia.com

      Delete
  2. answer to ques no. 10 is option B.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...